Καλως ήλθατε από τον Τζι

Το προηγούμενο μπλογκ μου είχε την θερμή υποστήριξη της Breeze, βασικότατη πηγή έμπνευσης. Η απώλειά της μου δημιούργησε την ανάγκη για ένα μετερίζι απ' όπου θα μπορώ να ξεπροβάλλω όσο με παίρνει αλλά και να εξαφανίζομαι μέσα σ' αυτό ή να το μεταφέρω όπου θέλω όπως ο πάγουρος, ο Βερνάρδος ο ερημίτης το σπιτάκι του.
Είναι το τίμημα μα και η απόλαυση της μοναξιάς.

Διηγήματα θα βρείτε στην διηγηματοποίηση
και ποιήματα στην ποιηματοποίηση

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Δυσαρμονία

( Από την ποιηματοποίηση )


Δυσαρμονία

.
Μωβ χαραυγές οι δικές σου

Σκαλίζοντας τη ποίηση

Στη καθημερινή καλημέρα στο γείτονα
Στα μάτια της δεκάχρονης παιδούλας
Στο σπέρμα του εραστή σου
Στη μυρουδιά του καφέ
Στη πίκρα της γιαγιάς

Συμπλήρωσες

Πύρινη η μέρα σου
Αναζητώντας γνώση στον αέρα
Στα λεξικά
Στην αυτοάμυνα που σκοτώνει
Στο κυνήγι του επιούσιου
Στην αρπαγή των αισθημάτων

Αλλοι το είπαν ένστικτο

Στο κομμάτι που σου λείπει
Η αυθεντία σου σαπίζει αργά

Πέρασαν τόσα χρόνια
Κι’ όμως
Τα δειλινά σου πάντοτε μικρά

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Ανήκομεν εις την (λατινογραφούσαν) Δύσιν




 Η εικόνα -ως συνήθως- από τον γούγλη

Καλώς ή κακώς η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσιάζοντας όμως κάποιες ιδιαιτερότητες που είναι μάλλον ενοχλητικές για την πλειοψηφία των μελών της. Προσωπικά πιστεύω πως οι κυριότερες είναι δύο : το θρήσκευμα και το αλφαβητάριο.
Για την θρησκεία θα μπορούσαν να γραφούν πολλά, θα περιορισθώ να επισημάνω πως για τους Καθολικούς και τους πάσης φύσεως Διαμαρτυρόμενους ο Ελληνορθόδοξος θα παραμένει πάντοτε εξάδελφος, δεν θα γίνει ποτέ αδελφός.
Στο θέμα όμως της γραφής των λέξεων με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες - κάτι υποχρεωτικό σε αρκετά έγγραφα- ισχύουν κάποιοι κανόνες μεταγραφής που δεν ικανοποιούν πλήρως. Η μεταγραφή μιας ελληνικής λέξης  με λατινικούς χαρακτήρες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες μια που έχει γίνει αποδεκτό τα τρία πρώτα σύμφωνα του ελληνικού αλφαβητάριου, τα  β, γ, δ να αποδίδονται με τα b, g, d. Θα μπορούσαμε ίσως να προτείνουμε την γραφή τους αντίστοιχα με bh,gh, dh ώστε να τονίσουμε την προφορά των ελληνικών γραμμάτων. Εκεί που παρουσιάζεται μεγαλύτερο πρόβλημα είναι με το ελληνικό χι που συνήθως μεταγράφεται με h ή ch τα οποία προφέρονται διαφορετικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Νομίζω πως η καλύτερη αντιστοίχηση του χ με λατινικούς χαρακτήρες είναι το kh., θυμίζει κόλας τον φοβερό και τρομερό Genghis Khan.
Περισσότερες δυσκολίες  παρουσιάζονται στην απόδοση ξένων λέξεων με ελληνικούς χαρακτήρες οι οποίες θα μπορούσαν να απλοποιηθούν τουλάχιστον όσον αφορά τα σύμφωνα. Αυτό που λείπει από την ελληνική προφορά είναι το παχύ σίγμα, δηλαδή το ch των γαλλικών και sh των αγγλικών το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί με διπλό σίγμα. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι, κατά την γνώμη μου, η απόδοση των γραμμάτων και συμπλεγμάτων d, nd, nt καθώς και των b, mb, mp τα οποία αποδίδονται συνοπτικά με ντ και μπ αντιστοίχως δημιουργώντας σύγχιση όταν παραδείγματος χάριν θέλουμε να αποδώσουμε με ελληνικούς χαρακτήρες τις αγγλικές λέξεις said, cent, send. Και οι τρεις λέξεις αποδίδονται  σαν "σεντ" ενώ προφανώς προφέρονται διαφορετικά.  Μια εύκολη λύση θα ήταν η απόδοση των  b, d, g με διπλά σύμφωνα ββ, δδ, γγ, δεδομένου μάλιστα πως το σύμπλεγμα γγ προφέρεται ήδη "γκ" στην γλώσσα μας. Δηλαδή θα είχαμε την αντιστοιχία
said....σεδδ
cent....σεντ
send...σενδδ
και
lamb...λαμββ
lamp...λαμπ
lab...λαββ 
Με τα φωνήεντα ποτέ δεν μπορεί να βρει κανείς άκρη μια που σε κάθε γλώσσα προφέρονται από λίγο μέχρι πολύ διαφορετικά.  Υπάρχει μια προσέγγιση όταν οι διαφορές είναι μικρές- όπως ο τρόπος που προφέρουν οι Ισπανοί το "ε" και συνήθως  δύο ή περισσότερες για το πως θα αποδίδαμε στα ελληνικά το φωνήεν της λέξης back σαν  ββακ, ββεκ και με κάτι που συμβολίζει ήχο μεταξύ άλφα και έψιλον στη θέση του a. 
Αν θεωρήσουμε σαν "καθαρή" την προφορά των φωνηέντων  στα ελληνικά και τα ιταλικά θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε την βασική έλλειψη των κλειστών ε, ι, ο που αποδίδονται στα γαλλικά με eu, u, au αντίστοιχα με κάποιο σύμβολο όπως τα διαλυτικά ή η περισπωμένη.
Αλλά να μην ξεχνάμε πως σε γλώσσες όπως η ελληνική ή ιταλική οι λέξεις αναγνωρίζονται από τα σύμφωνα και δεν αλλάζει το νόημά τους αν παραλειφθούν κάποιο ή κάποια φωνήεντα, ενώ μεταβάλλονται δραματικά αν παραλειφθει κάποιο σύμφωνο γιατί το σιτάρι το λένε και στάρι και σιτάρ' (ακόμα και σ'ταρ' σε κάποια ορεινά μέρη ) αλλά άλλο πράμα το γράμμα κι άλλο το ράμμα. Δράμα.
Αυτό το "πλεονέκτημα" κάνει αυτές τις γλώσσες πιο εύχρηστες στο τραγούδι γιατί η παράλειψη των φωνηέντων βοηθά στις αλλαγές του μέτρου όταν χρειάζεται, έτσι έχουμε στο περιβόητο τραγούδι του Δούκα στην αρχή la donna e mobile αλλά μετά la donn'e mobil'
 Στο κείμενο αναφέρονται στοιχεία από δυο κεφάλαια των Διαφυσικών.








Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τις περισσότερες φορές

 Τις περισσότερες φορές

Most of the time
She ain’t even in my mind
I wouldn’t know her if I saw her
She’s that far behind
Most of the time
I can’t even be sure
If she was ever with me
Or if I was with her

( Bob Dylan, Most of the time-Oh Mercy )

Πίνακας του Γ. Ρόρρη



Τις περισσότερες φορές έβλεπε τα πράγματα όπως ήθελε και χαμογέλαγε.
Δεν ενοχλούσε κανέναν αυτό.
Τις περισσότερες φορές φαινόταν να πατάει γερά στο έδαφος.
Εστω και με περίεργη γωνία.
Ακολουθούσε όμως το μονοπάτι των πολλών, οπότε δεν πείραζε.
Τις περισσότερες φορές.

Τις περισσότερες φορές μπέρδευε την γεύση των φιλιών της με την δικιά του κι ας μην θυμόταν ούτε τ' όνομά της.
Τις περισσότερες φορές δεν συνειδητοποιούσε πως ζούσαν χώρια.
Τα μάτια της, τα μάτια της τα θυμόταν πάντοτε πράσινα και μεγάλα.
Τις περισσότερες φορές δεν ήταν σίγουρος πως ζήσανε μαζί για κάποια χρόνια.
Τις περισσότερες φορές ήξερε που θα μπορούσε να την βρει και ήταν χαρούμενος γι' αυτό.
Και την αφή των μαλλιών της, την είχε τόσο καλά φυλαγμένη στη μνήμη του.
Τις περισσότερες φορές, δεν μπορούσε να νοιώσει μίσος.

Μετά έμαθε για την καινούργια τεχνολογία των φακών επαφής.
Μπορούσαν να αλλάξουν το χρώμα της ίριδας, ναι !
Κάθε γυναίκα θα μπορούσε, ίσως, να έχει μεγάλα και πράσινα μάτια, τα μάτια του έρωτα.
Κάθε γυναίκα θα μπορούσε...
Μα αυτή θα το καταλάβαινε ...  εάν την απουσία της ... την εκμεταλλευόταν.
Τουλάχιστον τις περισσότερες φορές.


Τις περισσότερες φορές, εδώ στην Αττική, ο ουρανός δεν βρέχει.

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Στην Ελλάδα ζούμε...




Νομίζω πως έχουμε ξεπεράσει πλέον την χώρα των θαυμάτων απ' όπου πέρασε η Αλίκη. Αυτή η χώρα έχει ξεφύγει εντελώς από τα λογικά πλαίσια με αποτέλεσμα διαστρεβλωμένα γεγονότα να περνάνε σαν απολύτως φυσιολογικά με τις ευλογίες πολιτικών και (μεγαλο)δημοσιογράφων, των μόνων που έχουν μείνει ανέγγιχτοι από την κρίση, εκτός βέβαια κι από αυτούς που την προκάλεσαν.
Αν βέβαια κάποιος ισχυρισθεί πως οι θυσίες του ελληνικού λαού έσωσαν τις γαλλικές τράπεζες θα ακουστεί σαν γραφικός παρ' όλο που αυτή η άποψη είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα απ' ότι η έξοδος από το ευρώ. Κι αυτό γιατί ο μέσος άνθρωπος δεν καταλαβαίνει τις πολιτικές όπως και τις οικονομικές πρακτικές παρά μόνο αν τον αφορούν άμεσα. Πριν λοιπόν αναφέρω κάποια από τα πολλά παρανοϊκά που εφαρμόζονται στην χώρα μας επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ένα παράδειγμα από τον παράλληλο με την πολιτική χώρο τον ποδοσφαιρικό για να αντιληφθείτε πιο άμεσα πως παίζεται το παιχνίδι στην Ελλάδα.
Ο αναντίρρητα ταλαντούχος και ευρισκόμενος προ διμήνου στο ζενίθ της φόρμας του ποδοσφαιριστής Μήτρογλου είχε τον Νοέμβριο μια ρήτρα αγοράς 8 εκατομμυρίων ευρώ και κανένας σύλλογος δεν έκανε κίνηση να τον αγοράσει. Η ρήτρα αποσύρεται ώστε η τιμή να είναι διαπραγματεύσιμη και δυστυχώς ο ποδοσφαιριστης τραυματίζεται  σε δύσκολο για την συνέχεια της καριέρας του σημείο. Χειρουργείται και μετά την αποχή του επιστρέφει μουδιασμένος στους αγωνιστικούς χώρους προβάλλοντας ερωτηματικά τουλάχιστον για την φετεινή σεζόν. Κι όμως εμφανίζεται από το πουθενά ομάδα από την πρέμιερλιγκ, η Φούλαμ που δίνει 15,2 εκατομμύρια στον ΟΣΦΠ με επιχείρημα πως χρειάζεται τα ΕΦΕΤΕΙΝΑ γκολ του Μήτρογλου για να μην υποβιβασθεί.  Δηλαδή η τιμή του σχεδόν διπλασιάστηκε στο διάστημα που τραυματίσθηκε και δεν αγωνίσθηκε !!
Ποιός πείθεται ;
Φυσικά όλοι γιατί δεν τους αφορά άμεσα.

παύση

- Εσείς ποιό απορρυπαντικό προτιμάται ;
- Μα φυσικά το απορρυπαντικό που έχει γίνει θρύλος !

τέλος της παύσης

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τα 5 εκατομμύρια για το "παλτό" Βάις (σημειωτέον ο προηγούμενος σύλλογός του τον άφησε ελεύθερο) αλλά καμιά φορά Ρώσοι και Αραβες δίνουν τρελλά λεφτά λόγω κακών κλιματικών συνθηκών οπότε διατηρούμε επιφυλάξεις. Συμπτωματικά την επομένη της πώλησης εμφανίζονται ρεπορτάζ για την μείωση κερδών και αύξηση ζημιών της εταιρίας Στάδιο Γ. Καραϊσκάκη  ενώ αρχίζει στις αθλητικές φυλλάδες το παραμύθιασμα για δήθεν ιταλικές  προτάσεις 10 εκατομμυρίων για τον Μανωλά που οι γνωρίζοντες το άθλημα πολύ δύσκολα θα κοστολογούσαν με 2 εκατομμύρια κι αυτά  στο πολύ λάρζ.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα θεωρείται πλέον φυσιολογικό να πληρώνει φόρους κάποιος για πράγματα που δεν του αποφέρουν  κέρδος όπως ένα οικόπεδο ή ένα ανοίκιαστο διαμέρισμα.
Θεωρείται φυσιολόγικό να χαρατσώνεται ο λαός για να πληρώσει όσα έκλεψαν οι πολιτικοί και η νομενκλατούρα τους (αυτοί που ο Πάγκαλος προσδιόρισε ως οι "μαζί τα φάγαμε" ).
Θεωρείται φυσιολογικό να κυβερνούν και να επιδιώκουν να ξανακυβερνήσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση !!!
Στην ίδια χώρα ένας επενδυτής, ο Ιβαν Σαββίδης ζητά να πληρώσει έντεκα εκατομμύρια για τα χρέη του ΠΑΟΚ και αρνούνται εδώ και δυο χρόνια για να τον έχουν δέσμιο ή γιατί αρνείται να τους δώσει τις μίζες τους, την ίδια ώρα που κάνουν κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις πείνας (*) για 50 και 500 ευρώ !
Και στις 31 Ιανουαρίου αποφασίζουν (επιτέλους) να ζητήσουν δικαιολογητικά από όσους έχουν χρεωθεί ολόκληρο το χαράτσι ενώ δεν κατέχουν ολόκληρο το ακίνητο με δεδομένο όμως ότι την 1η Φεβρουαρίου θα υπάρχει προσαύξηση !!!

Ισως όλα αυτά να εξηγούν γιατί όλα τα κόμματα είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο τα ακραία είναι υπέρ της εξόδου.

Προσθήκη
 Σε όσους διατηρούν αμφιβολίες συνιστώ να προσέξουν την απουσία (τουλάχιστον από τα μέσα ενημέρωσης ) μάναντζερ σ' αυτήν την αγοραπωλησία

 (*) Για όσους δεν γνωρίζουν και ακούνε μόνο ειδήσεις από την τηλεόραση, το δημόσιο, οι δήμοι και Ν.Π.Δ.Δ. εξαιρούνται από τα όρια των 1000 ευρώ για τις κατασχέσεις