Καλως ήλθατε από τον Τζι

Το προηγούμενο μπλογκ μου είχε την θερμή υποστήριξη της Breeze, βασικότατη πηγή έμπνευσης. Η απώλειά της μου δημιούργησε την ανάγκη για ένα μετερίζι απ' όπου θα μπορώ να ξεπροβάλλω όσο με παίρνει αλλά και να εξαφανίζομαι μέσα σ' αυτό ή να το μεταφέρω όπου θέλω όπως ο πάγουρος, ο Βερνάρδος ο ερημίτης το σπιτάκι του.
Είναι το τίμημα μα και η απόλαυση της μοναξιάς.

Διηγήματα θα βρείτε στην διηγηματοποίηση
και ποιήματα στην ποιηματοποίηση

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2016

απο τα Διαφυσικά

89 (η μαναβική)

  - Τι θα πει μανάβης ; ξέρεις ;
- Λέξη τούρκικη είναι. Παλιά μανάβηδες λέγανε και όσους πουλούσαν ψάρια. Γιατί και τα ψάρια σαν τα λαχανικά πρέπει να φύγουν, να πουληθούν γρήγορα. Μανάβη λέγανε αυτόν που τά’παιρνε απ’ τους διχτυάρηδες κι’ έβγαινε να τα πουλήσει.
 - Και πως κατέληξε ψαράς να λέγεται όποιος πουλάει ψάρια ;
- Θα σου πω να γελάσεις. Οι μανάβηδες όπως γυρνάγανε τα πρωϊνα τις γειτονιές είχαν και τα τυχερά τους, τίποτα άτακτες νοικοκυρές που’ χανε μείνει απότιστες.
Ο ιατρός δυσκόλως αντελήφθη το νόημα.
- Κάποιος από αυτούς, εσυνέχισεν ο Αντώνιος, ήταν καλά προικισμένος μέσα στα σκέλια .Κι’ είχε πολλές κατακτήσεις. Οι συνένοχες νοικοκυρές όταν αναφερόντουσαν σ’ αυτόν, με  την ιδιότητά του αυτή τον ονόμαζαν, κι’ όχι πως πούλαγε ψάρια.
- Δηλαδή ;
- Δηλαδή λόγω σεμνοτυφίας ή με βλάχικη προφορά πτσαρά τον έλεγαν μεταξύ τους και πσαρά στούς αμύητους. Αυτοί το πσαρά, ψαρά το άκουγαν όλοι, κι’ όσους πουλάγανε ψάρια, ψαράδες τους λέγανε. Ετσι  μανάβηδες λεγότουσαν μόνο όσοι πουλάγανε  τα ζαρζαβατικά.
- Φαίνεται ήταν πολλές οι άτακτες, είπεν ο ιατρός χαμογελών.
Βέβαια μένανε μόνες τους μέσα στο σπίτι τους όλη τη μέρα, τι να κάνουνε το διασκεδάζανε. Ενώ σήμερα όλες δουλεύουνε. Αρα το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία έκανε καλό στους συζύγους, έπληξεν όμως την συμπαθή τάξην των πλανοδίων πωλητών.
 - Οχι, τα κομπιούτερ φταίνε που χαλάσανε τούς μανάβηδες και τους ψαράδες. Τι να κάνουν κι’ αυτές βγήκαν στη δουλειά !
Ο ιατρός διεπίστωσεν δια μίαν εισέτι φοράν ότι, ανεξαρτήτως του φαιδρού της συζητήσεως, η εξαγωγή συμπερασμάτων εκ της σχέσεως αίτιον- παράπλευρον αποτέλεσμα, εις της ιδίας τούλάχιστον βαρύτητος συμπεράσματα κατέληγεν μετά των συνήθων μεθόδων. Ισως και έτι πρακτικότερα. Η μείωσις της σεξουαλικότητος κατά τα τελευταία έτη, αναμφισβήτητος ήτο παρά την έντονην προβολήν της μέσω των διαφημήσεων, περιοδικών, κινηματογραφικών ταινιών  - λόγω χαλαρώσεως της λογοκρισίας – ακόμη και της πορνογραφίας. Η μείωσις της σεξουαλικότητος ήτο σαφώς μεγαλυτέρας σημασίας από την συζυγικήν πίστιν, ως κοινωνικά γεγονότα κρινόμενα.
  Ευφρανθείς εκ της συζητήσεως ο ιατρός, προς την οικίαν του μετέβη.


2 σχόλια:


  1. Υπήρχε και μια μήτηρ, αλλά και ένας Μήτσος με παχύ μουστάκι, μανάβης που πέρναγε με τη σούστα του και έβγαινε η κυρά Λένη να ψωνίσει τάχα μου. Την έπιασα να του δίνει ένα μασούρι λεφτά χωρίς να πάρει ούτε μία μελιτζάνα.

    http://caktos.blogspot.gr/2013/03/13.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νήπως αγόρασε μπανάνες που ήταν τότε ακριβές ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή